News: Το site είναι υπο κατασκευή θα είμαστε σύντομα κοντά σας με χρήσιμες πληροφορίες ..... Κεντρικό Νοσοκομείο Αιμοδοσίας είναι το Νοσοκομείο Έδεσσας

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας.

 

    Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητά μέλη,

Μια ομάδα πρακτόρων ΟΠΑΠ έχει ξεκινήσει εδώ  και καιρό τις διαδικασίες ώστε να δημιουργήσει μια τράπεζα αίματος στα Νοσοκομεία όλης της χώρας.

Γνωρίζοντας την ανταπόκριση σας σε κάθε κάλεσμα <ανθρώπινου> χαρακτήρα, πάνω απ’ όλα σας καλούμε να στηρίξετε αυτή μας την πρωτοβουλία και να θέσετε και εσείς το θεμέλιο λίθο στη δημιουργία της πανελλήνιας τράπεζας αίματος επαγγελματιών πρακτόρων ΟΠΑΠ.

Μετά από αρκετά χρόνια ζωής του επαγγέλματος μας ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να προσφέρουμε ένα χέρι βοηθείας στον συνάνθρωπό και συνάδελφό μας , άλλα και στο κοινωνικό σύνολο ΟΠΟΤΕ αυτό χρειαστεί.

Σκοπός της νέας ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ Α.Ε.

(εν συντομία Ε.Ο.Α.Ε.Π.) είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή σε πανελλαδικό επίπεδο με σκοπό την εισαγωγή πολλών φιαλών αίματος για άμεση χρήση των μελών της άλλα και βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο της χώρας σε έκτατες περιπτώσεις όποτε αυτές χρειαστούν και κριθούν αναγκαίες βάσει του καταστατικού της Ε.Ο.Α.Ε.Π. .

Τελικός στόχος μας είναι να τονιστεί η σημασία συνεχούς εκπαίδευσης, επίκαιρης πληροφόρησης και εκστρατειών για την προσέλκυση και την διατήρηση εθελοντών μη αμειβόμενων αιμοδοτών. Η εκπαίδευση και το μάρκετινγκ της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.

Επιθυμία μας είναι να συμβάλλουμε στην προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας έτσι ώστε ο κλάδος μας να καταστεί αυτάρκης σε αίμα.

Αυτό θα επιτευχθεί αν κατορθώσουμε να αποκτήσει ο κλάδος μας εθελοντική «αιμοδοτική» παιδεία και συνείδηση καθήκοντος απέναντι στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο. Να πεισθεί ότι, η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολιτισμός και πως το αίμα πρέπει να δωρίζεται από τον «Άνθρωπο στον Συνάνθρωπο».

Στην σελίδα μας επίσης (www.e-o-a-e-p.webnode.gr )  θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και αναλύσεις ιατρικών θεμάτων και αιμοδοσίας ώστε να καταφέρουμε να αποκτήσουμε την μέγιστη γνώση πάνω στην αιμοδοσία.

Όποιος συνάδελφος επιθυμεί να λάβει μέρος σε αυτή την προσπάθεια δεν έχει παρά να στείλει email ή να πάρει τηλέφωνο στα νούμερα που υπάρχουν στην κεντρική σελίδα με την ετικέτα <ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / Η Ομάδα μας>.

Αγαπητοί Συνάδελφοι , Αγαπητά μέλη

είμαστε βέβαιοι ότι το κάλεσμα μας θα βρει θερμή ανταπόκριση 

και σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

 

    Εδώ θα ήθελα να κάνω μία μικρή, άλλα σημαντική σημείωση για την δημιουργία της Εθελοντικής Ομάδας Αιμοδοσίας Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ α.ε. που δημιούργησα και ίσως τεθούν ερωτήματα από συναδέλφους πάνω στον λόγο ύπαρξης της.

 

Η ομάδα αυτή ( Ε.Ο.Α.Ε.Π. ) :

 

-      Είναι εθελοντική ομάδα αιμοδοσίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

-      Δεν έχει καμία σχέση με κανένα συνδικαλιστικό σχήμα του κλάδου.

 

-      Είναι και εργάζεται αποκλειστικά για την τράπεζα αίματος των πρακτόρων ΟΠΑΠ και θα προσφέρει ανοικτά βοήθεια «ΜΟΝΟ» σε έκτακτες καταστάσεις αιμοδοσίας.

 

-      Δεν θα ασχοληθεί ποτέ με τα καταστήματα μας.

 

-      Δεν θα έχει καμία συνδρομή χρημάτων για τίποτα και για κανέναν λόγο.

 

-      Δεν θα έχει τίποτα σε περιουσιακή αξία πέρα από την τράπεζα αίματος.

 

-      Έχει άτομα υπεύθυνα τα οποία έχουν χωριστεί σε τομείς ανά την Ελλάδα και σιγά σιγά μπαίνουν και άλλοι για να είναι ευκολότερο το έργο μας και η ενημέρωση μας μέσω e-mail και τηλεφώνων από το site και από την ομάδα μας στο facebook.

 

-      Κατά την διάρκεια μελετάμε αναλύουμε και συντάσσουμε το καταστατικό μας.

 

-       Με  λίγα λόγια η ομάδα αυτή είναι καθαρά εθελοντική ομάδα αιμοδοσίας επαγγελματιών πρακτόρων ΟΠΑΠ Α.Ε. .

                                                     

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας εθελοντής αιμοδότης για την αιμοδοσία της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ Ε.Ο.Α.Ε.Π. ?

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι απόλυτα ασφαλής και ο δότης δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο να κολλήσει οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια.

Το αίμα συλλέγεται χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο εξοπλισμό.

 

Ένας νέος ασκός με ενσωματωμένη αποστειρωμένη βελόνα μιας χρήσης χρησιμοποιείται για κάθε δότη και η βελόνα καταστρέφεται αμέσως μετά την αιμοδοσία. Ο δότης μπορεί να είναι ηλικίας 18 έως 60 ετών. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερο ή μικρότερο, ανάλογα με τα πρότυπα κάθε χώρας.

Η καταλληλότητα της υγείας σας, για να γίνετε εθελοντής αιμοδότης ελέγχεται πριν δώσετε αίμα.

Αν είναι πιθανό να διατρέξει κάποιον κίνδυνο η υγεία σας λόγω της αιμοδοσίας ή να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του λήπτη λόγω της ακαταλληλότητας του αίματός σας, δεν θα γίνει αιμοληψία. Πριν το αίμα κριθεί κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί, υποβάλλεται σε μια σειρά ελέγχων, οι οποίοι μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις μέρες.

Η συλλογή του αίματος διαρκεί περίπου 8 έως 10 λεπτά. Οι αιμοδότες, ωστόσο, ενθαρρύνονται να διαθέσουν περίπου μία ώρα για την όλη διαδικασία. Μετά την αιμοδοσία πρέπει να ξεκουραστείτε για 10 τουλάχιστον λεπτά και να πιείτε έναν χυμό για να ανανεώσετε τα υγρά.

 

Οδηγίες προς υποψήφιους αιμοδότες

 

Ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης πρέπει να γνωρίζει τα εξής:

·         Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18 - 62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3 - 4 φορές τον χρόνο.

·         Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό.

·         Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε έναν μήνα.

·         Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.

·         Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5 - 10 λεπτά της ώρας.

·         Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.

·         Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.

·         Πριν από την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (πρωινό).

·         Μετά την αιμοδοσία, ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί πιστά τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.

·         Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται.

·         Να μην αποχωρήσει από το τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.

·         Να μην καπνίσει και να μην οδηγήσει για μία ώρα.

·         Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας. Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.

·         Την ημέρα της αιμοδοσίας πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ.

·         Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά 2 - 3 ώρες.

     

Για ποιους υπάρχει... απαγορευτικό


Δεν μπορούν όλοι να γίνουν αιμοδότες, καθώς αίμα δεν επιτρέπεται να προσφέρει όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977, ή έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών από το 1977.

Δεν αιμοδοτούν επίσης όσοι νομίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS και όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, αρρυθμίες, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, νεοπλασίες, αιματολογικές νόσους, επιληψία, ανεπάρκεια G6PD, χρόνιες λοιμώξεις, ψυχικές νόσους, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνιες νόσους ή ανεπάρκειες οργάνων.

 

Σημαντική σημείωση

Στην Τράπεζα αίματος των πρακτόρων ΟΠΑΠ ίσως να μην μπορέσει να δώσει ένας πράκτορας για οποιοδήποτε λόγο αίμα. Αίμα μπορεί να δώσει ελεύθερα κάποιο μέλος της οικογενείας του, συγγενείς του πράκτορα ή ακόμα και κάποιος φίλος του βάσει καταστατικού.

Όσο ποιο πολλά άτομα δίνουν αίμα από έναν πράκτορα μεγαλώνει η ελπίδα για βοήθεια δικής μας και της κοινωνίας.

______________________________________________________________________
 

Στο τέλος δεν ξεχνάμε να αναφέρουμε ότι η φιάλη αίματος πάει στην τράπεζα αίματος των πρακτόρων ΟΠΑΠ .

Και συγκεκριμένα στην : 

Ε.Ο.Α.Ε.Π.
Εθελοντική Ομάδα Αιμοδοσίας Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Α.Ε.

Ποντάρουμε στη ΖΩΗ >

Με κεντρική αιμοδοσία το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας

Σημ. ( δεν παίζει ρόλο σε ποιο νοσοκομείο θα δώσετε αίμα )


Παράκληση προς τους φίλους αιμοδότες της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ Ε.Ο.Α.Ε.Π.

Όσοι από εσάς μπορέσετε να δώσετε αίμα θα πρέπει να ενημερώνετε κάποιον από την ομάδα στα τηλέφωνα που υπάρχουν στο site και επίσης για την εγγραφή σας στο μητρώο μελών της τράπεζας απαιτείται η συμπλήρωση αίτησης που περιλαμβάνει τα απαιτούμενα καθοριζόμενα στοιχεία :

 

(ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση , πόλη, τηλέφωνα επικοινωνίας ομάδα αίματος) , ώστε να ετοιμαστεί η κάρτα μέλους σας !!!

Με εκτίμηση

Η ομάδα της Ε.Ο.Α.Ε.Π.  

 

Πρόσφερε αίμα

Κάνε μία να κτυπά