Ο λόγος δημιουργίας της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ Ε.Ο.Α.Ε.Π.

 

Η Εθελοντική Ομάδα Αιμοδοσίας Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Α.Ε. δημιουργήθηκε για να προσφέρει μια πολύτιμη βοήθεια στα άτομα που απαρτίζουν τον κλάδο των πρακτόρων, τους υπαλλήλους τους , τους συγγενείς, τους φίλους αυτών και να μπορέσουν να προσφέρουν στην κοινωνία ένα χέρι βοηθείας ΜΟΝΟ όταν αυτό κριθεί απόλυτα αναγκαίο.

Όλοι μας λίγο πολύ στην διάρκεια της ζωής μας ή κάποιο μέλος της οικογένειας μας χρειάστηκε επειγόντως  τουλάχιστον μια φιάλη αίμα .

Το αίμα δυστυχώς είναι το μόνο «φάρμακο» που δε μπορεί ακόμα να παρασκευαστεί στα εργαστήρια! Η έρευνες ναι μεν έχουν προχωρήσει πολύ άλλα δεν είναι ακόμα για παραγωγή. Μία παραγωγή όμως που θα είναι για όφελος και εκμετάλλευση από τις φαρμακευτικές και μόνο εταιρείες με το ανάλογο ποσό. Έτσι ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών σε αίμα είναι από εμάς τους ίδιους χωρίς κανένα αντίτιμο . Το αίμα στη χώρα μας λαμβάνεται και χορηγείται δωρεάν. Από το 1979 έχει απαγορευτεί η εμπορεία του, η αμειβόμενη δηλαδή αιμοδοσία.

Δίνοντας όμως αίμα καταφέρνεις να κερδίσεις πολλά και ανεκτίμητα  πράγματα όπως το να αγαπάς την ζωή δίνοντας ζωή και να είσαι κοινωνικά υπεύθυνος . Επίσης καλό είναι να ξέρουμε ότι το αίμα μας ,χρειάζεται και είναι πολύτιμο για :

Βρέφη, πολυμεταγγιζόμενα άτομα (λευχαιμικοί, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, πάσχοντες μεσογειακής αναιμίας) επιπλοκές τοκετού, χειρουργικές επεμβάσεις, θύματα τροχαίων, και πολλοί άλλοι. Ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται αίμα είναι τραγικά μεγάλος. Η ανάγκη δε γνωρίζει ηλικίες, φύλο, θρησκεία και εθνικότητα. Μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του καθενός μας. Το ποσοστό των ατόμων που έχουν ανάγκη είναι μεγάλο. Σε κάθε 10 νοσοκομειακούς ασθενείς οι 2 χρειάζονται μετάγγιση αίματος!

Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε πως ιατρικές έρευνες στο εξωτερικό έχουν καταδείξει πως οι άνδρες που προσφέρουν τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο αίμα, μειώνουν έως και κατά 50% τον κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια καρδιακή πάθηση ή καρκίνο. Έχει αποδειχθεί πως τελικά μάλλον δεν ευθύνεται η χοληστερίνη για τα υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων στους άντρες, αλλά το υψηλό ποσοστό σιδήρου που υπάρχει στο αίμα και δεν μπορεί να αποβληθεί.

6 στους 10 από μας θα χρειαστούμε μετάγγιση αίματος κάποια στιγμή της ζωής μας.

Πράγματι, στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως 1 στους 2 θα χρειαστεί έστω και 1 φιάλη αίματος στη ζωή του. Εγώ ή εσύ... Μπορεί και οι δύο! 

            Ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει 5 λίτρα αίματος από αυτά σε κάθε άτομο παίρνουν 350-450cc. Πρόκειται για ένα μικρό σακουλάκι ασήμαντο στο μάτι άλλα σωτήριο για την ζωή ενός συνανθρώπου μας.

Η ποσότητα αυτή του αίματος που δίνουμε στην Αιμοδοσία έχει οριστεί από την Ιατρική Επιστήμη, ώστε να μη διατρέχει κανένα κίνδυνο ο δότης. Μετά την αιμοδοσία ο οργανισμός μας αντικαθιστά αμέσως την ποσότητα του αίματος που προσφέραμε. Προσφέρουμε μόνο το 1/15 του όγκου του αίματός μας κι αυτό για λίγα λεπτά! Διότι η φύση έχει προνοήσει, έτσι ώστε φεύγοντας από το κτίριο της αιμοδοσίας, στον οργανισμό σου να κυλούν και πάλι 5 λίτρα αίματος, όσα είχες και πριν πας εκεί!

Δυστυχώς όμως ακόμα και αυτό το λίγο σε ποσότητα αίμα είναι σπάνιο για τον λόγο ότι δεν δίνουμε σημασία και ενδιαφέρον παρά ΜΟΝΟ όταν έχουμε το ζόρι για εμάς ή κάποιον συγγενή μας.  Στη χώρα μας χρειαζόμαστε 600.000 φιάλες αίματος!

Το ποσοστό των υγιών ατόμων που είναι εθελοντές αιμοδότες είναι μικρό. Αναγκαζόμαστε και εισάγουμε αίμα από την Ελβετία!

Κάθε ένα παιδί με μεσογειακή αναιμία για να κρατηθεί στη ζωή χρειάζεται κάθε χρόνο έως και 24 αιμοδότες, που αιμοδοτούν τακτικά 3-4 φορές το χρόνο, γιατί έχει ανάγκη από 3-4 μονάδες αίματος κάθε μήνα για να ζήσει. Ένας πολυτραυματίας, θύμα τροχαίου ατυχήματος χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 - 40 φιάλες αίματος. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1.700.000 άτομα τραυματίζονται σε τροχαία!

Έρευνες δείχνουν πως αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια!

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι οι ανάγκες είναι αυξημένες, γιατί αυξάνονται τα τροχαία ατυχήματα και μειώνονται οι αιμοδότες, καθώς όλοι λείπουμε διακοπές. Για να καλυφθούν αυτές οι έκτακτες μεγάλες ανάγκες, οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς αναγκάζονται να λαμβάνουν λιγότερες φιάλες αίματος από όσες χρειάζονται για μια καλή ποιότητα ζωής. Πριν φτιάξεις βαλίτσα, πετάξου ως την αιμοδοσία!

Και εδώ σε αυτό το σημείο είμαστε εμείς ο κλάδος των επαγγελματιών πρακτόρων ΟΠΑΠ με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ Ε.Ο.Α.Ε.Π. να καταφέρουν να συμπληρώσουν το κενό με την βοήθεια τους στους ίδιους άλλα και στην κοινωνία.

Μην περιμένεις δώσε αίμα τώρα .

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

 

 

Πρόσφερε αίμα

Κάνε μία να κτυπά