Συχνές Ερωτήσεις

Αίτηση εγγραφής πράκτορα & μέλους

Τι πρεπει να γνωριζει ενας εθελοντης αιμοδοτης για την Ε.Ο.Α.Ε.Π. ?

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι απόλυτα ασφαλής και ο δότης δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο να κολλήσει οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια.

Το αίμα συλλέγεται χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο εξοπλισμό.

 

Ενας νέος ασκός με ενσωματατωμένη αποστειρωμένη βελόνα μιας χρήσης χρησιμοποιείται για κάθε δότη και η βελόνα καταστρέφεται αμέσως μετά την αιμοδοσία. Ο δότης μπορεί να είναι ηλικίας 18 έως 60 ετών. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερο ή μικρότερο, ανάλογα με τα πρότυπα κάθε χώρας.

Η καταλληλότητα της υγείας σας, για να γίνετε εθελοντής αιμοδότης ελέγχεται πριν δώσετε αίμα.

Αν είναι πιθανό να διατρέξει κάποιον κίνδυνο η υγεία σας λόγω της αιμοδοσίας ή να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του λήπτη λόγω της ακαταλληλότητας του αίματός σας, δεν θα γίνει αιμοληψία. Πριν το αίμα κριθεί κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί, υποβάλλεται σε μια σειρά ελέγχων, οι οποίοι μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις μέρες.

Η συλλογή του αίματος διαρκεί περίπου 8 έως 10 λεπτά. Οι αιμοδότες, ωστόσο, ενθαρρύνονται να διαθέσουν περίπου μία ώρα για την όλη διαδικασία. Μετά την αιμοδοσία πρέπει να ξεκουραστείτε για 10 τουλάχιστον λεπτά και να πιείτε έναν χυμό για να ανανεώσετε τα υγρά.

 

Οδηγίες προς υποψήφιους αιμοδότες

 

Ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης πρέπει να γνωρίζει τα εξής:

  • Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18 - 62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3 - 4 φορές τον χρόνο.
  • Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό.
  • Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε έναν μήνα.
  • Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
  • Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5 - 10 λεπτά της ώρας.
  • Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
  • Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
  • Πριν από την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (πρωινό).
  • Μετά την αιμοδοσία, ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί πιστά τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται.
  • Να μην αποχωρήσει από το τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
  • Να μην καπνίσει και να μην οδηγήσει για μία ώρα.
  • Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας. Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
  • Την ημέρα της αιμοδοσίας πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ.
  • Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά 2 - 3 ώρες.
  •  

Για ποιους υπάρχει... απαγορευτικό


Δεν μπορούν όλοι να γίνουν αιμοδότες, καθώς αίμα δεν επιτρέπεται να προσφέρει όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977, ή έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών από το 1977.

Δεν αιμοδοτούν επίσης όσοι νομίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS και όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, αρρυθμίες, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, νεοπλασίες, αιματολογικές νόσους, επιληψία, ανεπάρκεια G6PD, χρόνιες λοιμώξεις, ψυχικές νόσους, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνιες νόσους ή ανεπάρκειες οργάνων.

 

Σημαντική σημείωση

 

Στην Τράπεζα αίματος των πρακτόρων ΟΠΑΠ ίσως να μην μπορέσει να δώσει ένας πράκτορας για οποιοδήποτε λόγο αίμα. Αίμα μπορεί να δώσει ελεύθερα κάποιο μέλος της οικογενείας του, συγγενείς του πράκτορα ή ακόμα και κάποιος φίλος του βάσει καταστατικού.

Όσο ποιο πολλά άτομα δίνουν αίμα από έναν πράκτορα μεγαλώνει η ελπίδα για βοήθεια δικής μας και της κοινωνίας.


_______________________________________________________________________________________


Στο τέλος δεν ξεχνάμε να αναφέρουμε ότι η φιάλη αίματος πάει στην τράπεζα αίματος των πρακτόρων ΟΠΑΠ .

Και συγκεκριμένα στην : 

Ε.Ο.Α.Ε.Π.
Εθελοντική Ομάδα Αιμοδοσίας Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Α.Ε.

Ποντάρουμε στη ΖΩΗ >

Με κεντρικη αιμοδοσία το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας

Σημ. ( δεν παίζει ρόλο σε ποιο νοσοκομείο θα δώσετε αίμα )

 

Παράκληση προς τους φίλους αιμοδότες της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ Ε.Ο.Α.Ε.Π.

Όσοι από εσάς μπορέσετε να δώσετε αίμα θα πρέπει να ενημερώνετε κάποιον από την ομάδα στα τηλέφωνα που υπάρχουν στο site και επίσης για την εγγραφή σας στο μητρώο μελών της τράπεζας απαιτείται η συμπλήρωση αίτησης που περιλαμβάνει τα απαιτούμενα καθοριζόμενα στοιχεία :

 

(ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση , πόλη, τηλέφωνα επικοινωνίας ομάδα αίματος) , ώστε να ετοιμαστεί η κάρτα μέλους σας !!!

 

 

Λίγο πριν δώσω αίμα , πρέπει να προσέξω κάτι ?

Αν ανήκεις σε αυτούς που επιτρέπεται να δώσουν αίμα, καταρχήν, μπράβο σου που το αποφάσισες!

Τώρα, τα μόνα πράγματα που πρέπει να προσέξεις, είναι:
Την προηγούμενη μέρα της αιμοδοσίας σου:

  • να κοιμηθείς καλά
  • να μην καταναλώσεις υπερβολική δόση αλκοόλ
  • να αποφύγεις τα παυσίπονα. Ειδικά για την ασπιρίνη, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες πριν δώσεις αίμα.

Βεβαιώσου ότι έχουν περάσει το λιγότερο 7 μέρες από τότε που πήρες κάποια αντιβιοτική αγωγή.
Ξεκίνα την ημέρα που θα δώσεις αίμα με ένα καλό, υγιεινό πρωινό, για παράδειγμα ένα τοστάκι, ένα κουλούρι, δημητριακά, χυμό ή κάτι άλλο δυναμωτικό. 
Η αιμοδοσία δεν χρειάζεται από σένα ιδιαίτερη προετοιμασία.

Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι η διάθεση για προσφορά στο συνάνθρωπο.


 

Αφού δώσω αίμα , τι πρέπει να κάνω ή να μην κάνω μετά ?

Έδωσες αίμα; Συγχαρητήρια! Τι γίνεται μετά;

  • Καταρχήν, μόλις ολοκληρωθεί η αιμοδοσία σου, οι ειδικοί της μονάδας θα σου δώσουν να πιεις ένα ποτήρι πορτοκαλάδα.
  • Μπορείς, αν θέλεις, να φας και κάτι ελαφρύ, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
  • Μη απομακρυνθείς από τη μονάδα αιμοδοσίας πριν σου δώσουν το ελεύθερο οι άνθρωποι του ιατρικού προσωπικού.
  • Είναι χρήσιμο να αποφύγεις να οδηγήσεις αυτοκίνητο ή δίκυκλο για μία ώρα μετά.
  • Καλό θα ήταν, επίσης, να μην καπνίσεις πριν περάσει μία ώρα.
  • Πιες αρκετά υγρά, όχι αλκοόλ, που βοηθούν την αναπλήρωση του χαμένου όγκου των υγρών σου.
  • Όταν έρθει η στιγμή να φας, διάλεξε ένα υγιεινό, δυναμωτικό γεύμα.
  • Στη σπάνια περίπτωση που αιμορραγεί το σημείο της φλέβας που τρυπήθηκε, σήκωσε απλά το χέρι σου ψηλά, λύγισε τον αγκώνα σου και πίεσε το σημείο με τα δάχτυλα.

Και μην ξεχνάς! Αυτό που θα νιώσεις σίγουρα μετά την αιμοδοσία είναι η μεγάλη χαρά της προσφοράς σε αυτόν που είχε την ανάγκη σου.



 

Ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι δότες αίματος ?

Οι εθελοντές δότες που δεν πληρώνονται και οι οποίοι δίνουν αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι οι ασφαλέστεροι δότες αίματος.

Έρευνες σε πολλές χώρες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δίνουν αίμα ελεύθερα και χωρίς να περιμένουν κάποια χρηματική ανταμοιβή δεν έχουν λόγο να αποκρύψουν πληροφορίες για την υγεία τους και για τον τρόπο ζωής τους, οι οποίες ενδέχεται να τους καταστήσουν ακατάλληλους για δωρεά αίματος, είτε προσωρινά είτε μόνιμα.

Το βασικό τους κίνητρο είναι να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους και να αποκομίσουν όχι κάποιο προσωπικό όφελος, παρά την ικανοποίηση της επίγνωσης πως έχουν βοηθήσει στη σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής.
Οι ‘
οικογενειακοί' ή οι ‘αντικαταστάτες' δότες δωρίζουν αίμα μόνο όταν κάποιο μέλος της οικογένειας ή του κοντινού τους περιβάλλοντος χρειάζεται μετάγγιση αίματος.

Έχει αποδειχθεί ότι το αίμα τους είναι λιγότερο ασφαλές από των ανθρώπων που δίνουν το αίμα τους εθελοντικά, χωρίς να περιμένουν ανταμοιβή, γιατί ενδέχεται να βρίσκονται υπό πίεση να δώσουν αίμα, όταν δεν είναι κατάλληλοι για κάτι τέτοιο, καθώς θα υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδώσουν κάποιο νόσημα στον ασθενή.

Όπου δεν είναι δυνατό να βρεθεί ένα μέλος της οικογένειας, για να δώσει αίμα, οι συγγενείς μπορεί να πληρώσουν κάποιο άλλο άτομο, για να το κάνει αυτό. Αυτή η πράξη συνιστά ένα ‘κρυμμένο' σύστημα πληρωμής καθώς, πολύ συχνά, υπάρχουν λίγοι παρόντες συγγενείς, όταν παρουσιάζεται η ανάγκη παροχής αίματος.
Οι άνθρωποι που δίνουν αίμα επί πληρωμή συνήθως παρακινούνται απ'αυτό που πρόκειται να λάβουν ως αντάλλαγμα για το αίμα τους και όχι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν τους άλλους ανθρώπους.

Μπορεί να βλάψουν την ίδια τους την υγεία εξαιτίας της συχνότερης από το συνιστώμενο δωρεάς αίματος.

Επίσης, είναι περισσότερο πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που λαμβάνουν το αίμα τους, με το να αποκρύπτουν πληροφορίες για τους λόγους που δε θα ‘πρεπε να δώσουν αίμα.
Η ζωή κάθε ασθενούς που λαμβάνει αίμα εξαρτάται από την ειλικρίνεια και την τιμιότητα κάθε δότη που κάνει δωρεά αίματος.


 

Τι είναι το ασφαλές αίμα ?

Το ασφαλές αίμα είναι το αίμα το οποίο δε βλάπτει το άτομο στο οποίο μεταγγίζεται. Το ασφαλές αίμα μπορεί να αποβεί σωτήριο για τη ζωή κάποιων ανθρώπων, αλλά το μη ασφαλές αίμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες ή ακόμη και θάνατο του δέκτη.

Το αίμα είναι μη ασφαλές, όταν τη στιγμή της δωρεάς υπάρχει στο αίμα του δότη οποιαδήποτε μόλυνση, η οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί από τη μετάγγιση ή μέσω οποιωνδήποτε προϊόντων που έχουν παραχθεί από το αίμα. Οι μολύνσεις που μπορεί να μεταδοθούν από το αίμα είναι οι εξής:

  • HIV , συμπεριλαμβανομένου και του AIDS
  • Ηπατίτιδα Β
  • Ηπατίτιδα C
  • Σύφιλη
  • Νόσος Chagas
  • Ελονοσία

 

Κι αν κολλήσω κάτι δίνοντας αίμα ?

Σίγουρα, θα έχεις ακούσει πολλούς να σου λένε; Πού πας να μπλέξεις τώρα για χάρη άλλων; Αν κολλήσεις τίποτα απ’ τη βελόνα; Ξέρεις πόσο εύκολα αρπάζεις κανένα AIDS ή καμιά ηπατίτιδα μέσα στα νοσοκομεία;

Πρόκειται για αβάσιμους φόβους!

Όλα τα υλικά για την αιμοδοσία σου είναι αποστειρωμένα, συσκευασμένα για μία και μόνο χρήση και ανοίγονται μπροστά στα μάτια σου, μόνο για σένα, την ώρα που δίνεις αίμα.

Αντίθετα, μπορείς εύκολα να κολλήσεις κάτι από τα παραπάνω από μια απροσεξία σου στη σεξουαλικές σου επαφές ή από χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών ή από άλλες άστοχες κινήσεις στην καθημερινή σου ζωή.

Η αιμοδοσία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και ασκείται πολύ προσεκτικά από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Δεν συμφέρει κανέναν να δημιουργηθεί κάποιο περιστατικό μόλυνσης, όταν ολόκληρος ο ιατρικός κόσμος κάνει τόσο μεγάλη προσπάθεια να προσελκύσει εθελοντές αιμοδότες.

 

Υπάρχει όντως παγκόσμια ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας ?

Και βέβαια υπάρχει! Έχει καθιερωθεί, σε παγκόσμια βάση, η 14η Ιουνίου ως ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Η ημέρα που τιμά και επιβραβεύει τον ανώνυμο, εθελοντή αιμοδότη, τον άνθρωπο που, κινούμενος από την βαθιά ψυχική του παιδεία και την ανθρώπινη ευαισθησία του, πηγαίνει να προσφέρει λίγα από τα αιμοκύτταρά του για το κοινό καλό. Η ημέρα του ύψιστου αλτρουισμού και της βαθύτερης, αληθινής προσφοράς.

Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος, με αφορμή τα γενέθλια του διάσημου γιατρού Κάρλ Λαντστάινερ. Ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε στα 1900 τις ομάδες αίματος και κατόπιν το ρέζους. Δικαίως, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930, για τις σπουδαίες του αυτές ανακαλύψεις.

Μην ξεχνάς ότι αίμα σε άνθρωπο, μόνο άλλος άνθρωπος μπορεί να δώσει.

Αν έχεις τη δυνατότητα να γίνεις εθελοντής αιμοδότης, μην καθυστερείς. Γιόρτασε κι εσύ αυτή την ημέρα, νιώθοντας ένας από τους εκλεκτούς, συνειδητοποιημένους ανθρώπους που καλλιεργούν στην πράξη την αξία της μη αμειβόμενης αλληλοβοήθειας για τη διατήρηση της ζωής.

Η αιμοδοσία είναι μια ευγενής αξία που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα κι από φλέβα σε φλέβα.



 

Ποιοί άνθρωποι χρειάζονται αίμα ?

Αίμα χρειάζονται διάφορες κατηγορίες ανθρώπων που έχουν ανάγκη την προσφορά σου σε αίμα για να κρατηθούν στη ζωή. Άλλοι σε σταθερή βάση, λόγω κάποιου μόνιμου νοσήματος και άλλοι περιστασιακά. Συνήθως, ανάγκη μετάγγισης αίματος έχουν:

  • Οι περίπου 4.000 συνάνθρωποί μας που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά. Σκέψου ότι, κατά μέσο όρο, για καθένα από αυτά τα άτομα απαιτούνται περίπου 30 φιάλες αίματος το χρόνο.
  • Άτομα που νοσούν από λευχαιμία, αιμορροφιλία και άλλες σοβαρές αιματολογικές παθήσεις. Για αυτούς τους ανθρώπους, χρειάζονται περίπου 50 φιάλες αίματος ή παραγώγων αίματος κάθε χρόνο.
  • Όσοι νοσηλεύονται με αιμορραγίες ή εγκαύματα και όσοι πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για διάφορους λόγους. Τα περιστατικά αυτά είναι πάρα πολλά, σε περιστασιακή, μεν, αλλά καθημερινή βάση στα νοσοκομεία.
  • Οι χιλιάδες τραυματίες από τα τροχαία ατυχήματα, αριθμός, δυστυχώς, τεράστιος στη χώρα μας.
  • Κάποιες κατηγορίες εγκύων γυναικών, με προβλήματα στον τοκετό.
  • Περιστατικά ατόμων με βαριά γαστρορραγία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Απ’ ό,τι καταλαβαίνεις, είναι πολλοί και πραγματικοί οι λόγοι για να δώσεις κι εσύ λίγη από την ανθρωπιά σου σε όλους αυτούς, που η ζωή τους κρέμεται από τη δική σου απόφαση. Αν μπορείς, πρόσφερε, αν δεν μπορείς παρακίνησε όποιον μπορεί να το κάνει!


 

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να δώσουν αίμα ?

Πέρα απ’ τους ιατρικούς παράγοντες, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που δεν επιτρέπεται να δώσουν αίμα σε άλλους, ώστε να προστατευτεί η υγεία όλων μας. Αυτοί είναι:

  • Άνδρες ή γυναίκες που πάσχουν από AIDS ή που έχουν μολυνθεί από τον ιό αυτό.
  • Άνδρες που έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή με άτομα του ίδιου με αυτούς φύλου.
  • Άνδρες ή γυναίκες που έχουν σεξουαλική επαφή, τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής τους, με άτομα που ζουν ή προέρχονται από την Αφρική, τη νοτιοανατολική Ασία, τη νότια Αμερική και τα νησιά του Ειρηνικού.
  • Άνδρες ή γυναίκες που κάνουν χρήση ναρκωτικών ενδοφλέβια.
  • Άνδρες ή γυναίκες που έχουν σεξουαλική ζωή με πολλούς συντρόφους.
  • Οι ερωτικοί σύντροφοι όλων των παραπάνω κατηγοριών.
  • Άτομα με σοβαρές αλλεργικές παθήσεις.

Ειδικά, όσοι είναι εμβολιασμένοι, θα πληροφορηθούν από το ιατρικό προσωπικό της αιμοδοσίας, ανάλογα με την περίπτωσή τους, και θα εκτιμηθεί επιτόπου αν μπορούν ή όχι να προσφέρουν αίμα. 
Τέλος, όσοι είναι ετερόζυγοι φορείς Μεσογειακής Αναιμίας, Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας και έχουν ελαφρές διαταραχές των ενζύμων των ερυθροκυττάρων (ανεπάρκεια G-6PD), επιτρέπεται να δώσουν αίμα εφόσον το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης τους είναι πάνω από 12gr/dl.


 

Υπάρχει πραγματικά ανάγκη για αίμα ?

Δυστυχώς, πολύ μεγαλύτερη απ΄ όσο φανταζόμαστε!

Σε κάθε νοσοκομείο, περίπου 2 στους 10 νοσηλευόμενους έχουν ανάγκη από αίμα! Σκέψου ότι κάθε χώρα χρειάζεται, για να καλύψει τις ανάγκες της για αίμα, τουλάχιστον 60.000 μονάδες για κάθε 1.000.000 κατοίκους. 
H Ελλάδα έχει ανάγκη πάνω από
620 μονάδες αίματος κάθε χρόνο. Πώς καλύπτεται το αίμα αυτό;

  • Κατά 50% από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του ασθενούς (300.000-310.000)
  • Κατά 40% περίπου, από τους εθελοντές αιμοδότες, οργανωμένους συλλόγους ή έκτακτους εθελοντές (220.000-240.000)
  • Το υπόλοιπο 10% από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την εισαγωγή φιαλών από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Σημείωσε, ότι η εισαγωγή αυτή πληρώνεται πολύ ακριβά από τη χώρα μας.

Έχουμε μόνο 100.000 εθελοντές αιμοδότες στη χώρα μας. Απ’ αυτούς, το 95% είναι οργανωμένοι εθελοντές και μόνο το 5% είναι μεμονωμένοι εθελοντές που προσφέρουν κατά περίσταση από μόνοι τους αίμα.  
Σκέψου το πολύ σοβαρά, λοιπόν.

Αν μπορείς, γιατί να μην είσαι κι εσύ από αυτούς που χαρίζουν την ελπίδα σε όσους την χρειάζονται;

Η ζωή είναι μια αλυσίδα. Σήμερα δίνεις εσύ για κάποιον, αύριο κάποιος σώζει τη δική σου ζωή.


 

Τι θα συμβεί όταν θα δώσω αίμα ?

Ανεξάρτητα από το αν είναι η πρώτη φορά που δίνετε αίμα ή από το αν είστε τακτικός δότης, η υπηρεσία μετάγγισης αίματος πρέπει να βεβαιωθεί ότι δε θα πάθετε κανένα κακό, αν δώσετε αίμα.

Πρέπει, επίσης, να ελέγξει αν το αίμα σας θα είναι ασφαλές για το άτομο στο οποίο θα γίνει η μετάγγιση.
Έτσι, πριν δώσετε αίμα, θα απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό σας, την τωρινή σας υγεία και τον τρόπο ζωής σας.

Μπορεί, επίσης, να σας ρωτήσουν αν έχετε κάνει κάποιο πρόσφατο ταξίδι

• για παράδειγμα, αν ζείτε σε περιοχή, όπου δεν αναπτύσσεται η ελονοσία, θα ερωτηθείτε αν έχετε επισκεφθεί πρόσφατα κάποια τροπική χώρα.
Αυτές οι ερωτήσεις θα σας γίνουν μόνο για να διασφαλιστεί η δική σας υγεία και η υγεία του ανθρώπου που θα λάβει το αίμα σας. Οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία σάς ζητηθεί να δώσετε να κρατηθεί απόρρητη και δε θα χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε άλλο σκοπό.
Θα σας πουν αν έχετε το δικαίωμα να δώσετε αίμα, και αν δεν το'χετε, αν θα είστε ικανός στο μέλλον να να κάνετε δωρεά αίματος.

Αν είναι απαραίτητο, μπορεί να παραπεμφθείτε σε ένα κέντρο υγείας ή σε ένα συμβουλευτικό τμήμα για περαιτέρω συμβουλές και φροντίδα.
Θα υποβληθείτε, επίσης, σε μια σύντομη ιατρική εξέταση, για να ελεχθεί ο σφυγμός σας, η πίεσή σας και το βάρος σας. Θα σας πάρουν μια σταγόνα αίματος από την άκρη του δακτύλου σας, για να επιβεβαιώσουν ότι η αιμοδοσία δε θα σας προκαλέσει αναιμία. Η υγεία σας είναι σημαντική για την υπηρεσία μετάγγισης αίματος και δε θα σας πάρουν αίμα, αν δεν μπορείτε να κάνετε αιμοδοσία με ασφάλεια εκείνη την ημέρα.
Η αιμοδοσία είναι απλή διαδικασία. Θα σας κάνουν να νιώσετε όσο το δυνατό πιό άνετα, συνήθως σε μια ειδική καρέκλα ή σε ένα κρέβατι. Θα σας καθαρίσουν την εσωτερική περιοχή του αγκώνα σας με ένα αντισηπτικό διάλυμα, προτού έναν εργαζόμενος, με εκπαίδευση στο χώρο της υγείας, ενθέσει στη φλέβα σας μια αποστειρωμένη βελόνα, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με μια ειδική σακούλα αίματος. Συνήθως χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να δώσετε μια μονάδα αίματος.
Αφού ξεκουραστείτε για 10 ή 15 λεπτά και πάρετε ένα αναψυκτικό, θα είστε ικανοί/-ες να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες, αν και θα πρέπει να αποφύγετε τις κοπιαστικές εργασίες για το υπόλοιπο της μέρας. Θα πρέπει να πιείτε πολλά υγρά για τις επόμενες 24 ώρες.
Περιστασιακά, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να λιποθυμήσουν μετά την αιμοδοσία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να ξεκουραστείτε για αρκετή ώρα, πριν επιστέψετε στην κανονική καθημερινή σας ζωή.
Αν ασχολείστε με κάτι που μπορεί να διακινδυνεύσει τη δική σας ζωή ή τη ζωή των άλλων, πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να μην επιστρέψετε στη δουλειά σας εκείνη την ημέρα.


 

Δίνοντας αίμα , υπάρχει κάποιος κύνδινος για εμένα ?

Εφόσον ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που ιατρικά επιτρέπεται να δώσουν αίμα, δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι για κάτι.

  • Δεν διατρέχεις τον κίνδυνο να ξεμείνεις από αίμα, αφού, από τα περίπου 5 κιλά αίματος που έχει ο μέσος ενήλικας, θα σου αφαιρεθούν μόνο 350 με 450 ml σε μια αιμοδοσία. Σχεδόν όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού!
  • Βέβαια, μην το παρακάνεις! Καλό είναι να μεσολαβήσουν το λιγότερο 2 μήνες από την τελευταία φορά που έκανες δωρεά αίματος.
  • Όσο για την ασφάλεια που έχεις προσφέροντας αίμα, να ξέρεις ότι η αιμοληψία γίνεται αυστηρά με υλικά αποστειρωμένα, μιας χρήσης πάντα, που ανοίγονται μπροστά σου. Άρα, είσαι εξασφαλισμένος από τυχόν μετάδοση μολυσματικού νοσήματος.
  • Το αίμα που δίνεις αναπληρώνεται μέσα σε 10 μόλις λεπτά από τον οργανισμό σου!
  • Η αιμοδοσία, εφόσον πληροίς τις προϋποθέσεις του υγιούς αιμοδότη, ωφελεί και τονώνει την υγεία σου, αφού, μετά απ’ αυτήν, ο μυελός των οστών σου κινητοποιείται για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.
  • Τέλος, η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη (ένα τσιμπηματάκι μόνο) και διαρκεί μόλις 5 με 10 λεπτά.

Εσύ δεν θα κινδυνέψεις προσφέροντας αίμα. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι όσοι χρειάζονται αίμα και δεν βρίσκουν εθελοντές.



 

Εγώ μπορώ να δώσω αίμα ?

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι υγιείς άνθρωποι, άνδρες ή γυναίκες, από 18 μέχρι 62 χρόνων, μπορούν να γίνουν άφοβα αιμοδότες, είτε περιστασιακά είτε σε τακτά χρονικά διαστήματα (3-4 φορές το χρόνο). 
Φυσικά, υπάρχουν κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζεις. Το βάρος σου πρέπει να είναι πάνω από 50 κιλά. Επίσης, δεν πρέπει να έχεις υπέρταση ή υπόταση. Αν είσαι γυναίκα, δεν μπορείς να συμμετέχεις σε αιμοδοσία εφόσον έχεις έμμηνο ρύση ή είσαι έγκυος. Από κει και πέρα, για την πλήρη ασφάλειά σου, κάθε φορά που προσφέρεσαι να δώσεις αίμα, εξετάζεσαι επιτόπου από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. 
Συγκεκριμένα:

  • Συμπληρώνεις ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, που λειτουργεί σαν σύντομο ιατρικό ιστορικό, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει λόγος να εξαιρεθείς απ’ την αιμοδοσία. Θα απαντήσεις στις ερωτήσεις με τη βοήθεια του ειδικού και θα το υπογράψεις προσωπικά.
  • Περνάς από μία σύντομη ιατρική εξέταση, για να εκτιμηθεί η γενική σου κατάσταση υγείας αλλά και ειδικά του καρδιαγγειακού σου συστήματος.
  • Γίνεται προσδιορισμός της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη σου.

Απ’ ότι βλέπεις, όχι μόνο δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για τίποτα, αλλά η αιμοδοσία είναι μια καλή ευκαιρία να ελέγξεις και τη βασική κατάσταση της υγείας σου! Μην περιμένεις να σε καλέσει η ανάγκη για αίμα. Γίνε τώρα εθελοντής αιμοδότης και δώσε κι εσύ μια σταγόνα ελπίδα στη ζωή.


 

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αίματος ?

Η ανάγκη για μετάγγιση αίματος μπορεί συχνά να αποφεύγεται χάρη στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων, όπως η αναιμία και η ελονοσία, οι οποίες θα μπορούσαν, υπό διαφορετικές συνθήκες, να απαιτούν μετάγγιση αίματος.

Επίσης, η μετάγγιση μπορεί συχνά να αποφεύγεται χάρη στη χρήση ενδοφλέβιων υποκατάστατων υγρών, που έχουν σα στόχο την επαναφορά της ποσότητας του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, ή χάρη σε άλλα φαρμακευτικά ή ιατρικά μέσα, που στοχεύουν στη μείωση της απώλειας αίματος.
Ωστόσο, πάντοτε θα υπάρχουν πολλοί ασθενείς, των οποίων οι ζωές θα εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα ασφαλούς αίματος.

Πολλοί άλλοι, όπως οι αιμοφιλικοί βασίζονται στα προϊόντα που παράγονται από το αίμα που δωρίζεται.
Επιστήμονες εργάζονται για να παράγουν τεχνητό αίμα, αλλά αυτό δε θα είναι διαθέσιμο στο προσεχές μέλλον.


 

Κι αν εξασθενήσω τον δικό μου οργανισμό δίνοντας κάθε τόσο αίμα ?

Εφόσον είσαι εθελοντής αιμοδότης, σύμφωνα με όλους τους σχετικούς κανόνες, δεν έχεις τίποτα απολύτως να φοβηθείς! Κανένας δεν θα σου πάρει αίμα χωρίς τις απαραίτητες προκαταρκτικές εξετάσεις, που γίνονται ΠΑΝΤΑ πριν από κάθε αιμοδοσία. Αν δεν είσαι στη σωστή κατάσταση υγείας, το αίμα σου, ούτως ή άλλως, δεν θα χρησιμοποιηθεί! Οπότε, δεν έχει κανένας όφελος να σου το πάρει άδικα!

Επίσης, σκέψου ότι η ποσότητα αίματος που δίνεις είναι μόλις το 1/20ό του συνολικού όγκου του αίματός σου και αυτό αναπληρώνεται, από μόνο του, μέσα σε περίπου 10 λεπτά της ώρας! Το δε πλάσμα που χάνεις αποκαθίσταται μέσα σε 12 μόνο ώρες ενώ τα ερυθρά σου αιμοσφαίρια, μέσα σε ένα μήνα περίπου, έχουν επίσης αποκατασταθεί.

Και το σημαντικότερο; Εφόσον ανήκεις στους υγιείς αιμοδότες, η αιμοδοσία είναι μια τέλεια ευκαιρία για τον οργανισμό σου να κινητοποιήσει τη διαδικασία παραγωγής νέων αιμοκυττάρων, πράγμα που τονώνει την υγεία σου.

Τελικά, το τσίμπημα της αιμοδοσίας είναι μια πραγματική τονωτική ένεση στο αιματολογικό σου σύστημα!

 

Καλά θα δώσω αίμα αν υπάρξει ανάγκη , πρέπει να το κάνω τώρα ?

Η αναβολή ποτέ δε βγάζει σε καλό.

Είναι μια συνηθισμένη τάση των ανθρώπων γύρω μας που συντηρεί την κοινωνική απάθεια.

Βγες απ΄ αυτόν τον παρωχημένο τρόπο σκέψης.

Αν αυτή τη στιγμή είσαι σε θέση, μην αργείς.

Κάθε λεπτό που περνά κάποιος άνθρωπος μπορεί να σώσει τη ζωή του από τη δική σου πράξη.

Κι έπειτα, δεν ξέρεις αν αύριο θα μπορείς να δώσεις...άνθρωποι είμαστε!

Υπάρχουν χιλιάδες πρόθυμοι υποψήφιοι αιμοδότες που απλά αναβάλουν να δώσουν.

Και υπάρχουν και χιλιάδες ψυχές που χάνονται εξαιτίας της αναβλητικότητάς τους.

Εσύ, απλά θα θυσιάσεις 10 λεπτά της ώρας από το χρόνο σου.

Και, να είσαι σίγουρος, ότι η εσωτερική χαρά που θα νιώσεις μετά την προσφορά σου, οι ευχαριστίες που θα πάρεις από τους ανθρώπους που έσωσες, θα είναι τόσο ανταποδοτικές της πράξης σου, που δεν θα το μετανιώσεις ποτέ!

 

Να δώσω εγώ το αίμα μου για άλλους ? και εμένα ποιος θα μου δώσει αν χρειαστώ ?

Η εγωιστική αυτή νοοτροπία απλά συντηρεί την αδιαφορία. Αν ο καθένας σκεφτεί τον εαυτό του, θα απομείνει και ο ίδιος αβοήθητος όταν το χρειαστεί! Τα υψηλά ιδανικά κάνουν κάποιους ανθρώπους να ξεχωρίζουν από το πλήθος.

Η ζωή έχει πολλά καθημερινά απρόοπτα.

Ακόμα κι αν δεν ανήκεις σε όσους πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να βρεθείς, εσύ ή κάποιος δικός σου, σε κάποιο νοσοκομείο. Φυσικά, δεν έχουμε σκοπό να κινδυνολογήσουμε ή να εκφοβίσουμε, όμως, ακόμα και μια εύκολη επέμβαση λόγω κάποιου απλού σπασίματος, χρειάζεται αίμα!

Μην ξεχνάς ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ιατρικά ικανοί να γίνουν αιμοδότες. Τουλάχιστον, αν εσύ έχεις τις προϋποθέσεις, μη διστάζεις να το κάνεις!

 

Εγώ θα δώσω το αίμα μου , δεν πρέπει να έχω μια αμοιβή γι αυτό ?

Μη αφήνεις την καρδιά σου να μολύνεται από τέτοιες απάνθρωπες σκέψεις.

Το αίμα δεν είναι προϊόν προς πώληση στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Είναι αγαθό που μόνο να προσφέρεται του αξίζει.

Το έχουμε οι περισσότεροι από εμάς άφθονο στις φλέβες μας και μπορούμε να το διαθέτουμε για τις ζωές των άλλων, ωφελώντας, ταυτόχρονα, και τον οργανισμό μας. έτσι, προωθούμε τις αξίες της ευγένειας, της κοινωνικής άμιλλας, της ανθρωπιάς, που, πάνω απ’ όλα, πρέπει να διακρίνει όλους μας.

Μην πέσεις στην παγίδα οποιουδήποτε σου προσφέρει χρήμα ή άλλα υλικά αγαθά για να πάρει το αίμα σου. Ακόμα και το Συμβούλιο της Ευρώπης ορίζει σαφώς ότι η αιμοδοσία θεωρείται πράξη εθελοντική και μη αμειβόμενη. Ξέφυγε από τη γνωστή ελληνική, στενόμυαλη νοοτροπία της προκατάληψης και της άγνοιας.

Άνοιξε το μυαλό και την καρδιά σου στον εθελοντισμό. Κάνε μια συνειδητή και ανιδιοτελή πράξη γενναιοδωρίας. Μια προσωπική χορηγία στην ανθρώπινη ζωή που έχει έλλειψη αίματος.

Το πιο πιθανό είναι ότι όλοι μας, αργά ή γρήγορα, θα αναζητήσουμε αίμα για τη δική μας ζωή ή κάποιου πολύ οικείου μας προσώπου. Ας έχουμε δώσει τον οβολό μας, ώστε να διαδοθεί αυτή η αγνή συνήθεια και να προωθηθεί ανώδυνα και εθελοντικά η ανθρώπινη ζωή. 

Πως μπορεί κάποιος ή κάποιοι να δημιουργήσουν μια νέα τράπεζα αίματος ?

Είναι πολύ πιο εύκολο από ότι φαντάζεσαι! 

Αρκεί να υπάρχει η διάθεση, που τελικά είναι και το πιο δύσκολο να βρεθεί.

Όλα τα άλλα είναι τυπικά, διεκπεραιωτικά και απλούστατα.

Αν είστε μία ομάδα ανθρώπων ή μια εταιρία ή κάποιος σύλλογος, απευθύνεστε σε κάποιο Νοσοκομείο (π.χ., στο Ιπποκράτειο), το οποίο σας βοηθά στέλνοντάς σας μία κινητή μονάδα αιμοληψίας, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα που θα συμφωνήσετε. 

Εσείς, χρειάζεται απλά να καταθέσετε το όνομα της εταιρίας ή του συλλόγου σας, ένα τηλέφωνό σας και ένα άτομο-εκπρόσωπό σας, ο οποίος ορίζεται ως υπεύθυνος διαχείρισης των αποθεμάτων, από τη συγκέντρωση των φιαλών αίματος που επιτύχατε.

Ενημερωθείτε και μέσω των μηχανών αναζήτησης στο internet, από ήδη υπάρχοντες συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίοι είναι σίγουρα πολύ πρόθυμοι να σας κατευθύνουν σε μια τόσο ευγενική προσφορά.

Μη διστάζετε να τολμήσετε!

Η απόφαση για ίδρυση μιας ακόμα τράπεζας αίματος είναι μεγάλης σημασίας για όλη την κοινωνία. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δώσουν αίμα, αλλά δεν μπορούν για λόγους υγείας.

Όσοι μπορούν, πρέπει να το κάνουν άμεσα!

Και όσο πιο οργανωμένα γίνεται αυτό, τόσο μεγαλύτερο και δικαιότερο το αποτέλεσμα για όλους μας!

 

Προϊόντα: 1 - 20 από 20